Війна в Україні триває вже набагато більше 90 днів, а от безвіз у ЄС за біометричним паспортом у більшості українців вже закінчився. Розповідаємо куди і як ви можете поїхати, якщо легально знаходитеся у Польщі і обрали цю країну в якості прихистку.

По-перше, пам'ятайте, що перебування всіх громадян України, які прибули на законних підставах на територію Республіки Польща у зв’язку з воєнним діями в Україні та задекларували намір залишитися в Польщі, вважається легальним протягом 18 місяців, починаючи від 24 лютого 2022 року. І загалом, отримання громадянами України дозволу на в’їзд на територію Республіки Польща з особливих причин жодним чином не обмежує їхнє право на повернення в Україну. Це правило діє відповідно до ст. 2 п. 1 Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави щодо всіх осіб, які законно в’їхали на територію Польщі через бойові дії в Україні. 

Також, українці, які в’їжджають до Польщі, щоразу повинні повідомляти про мету своєї подорожі в рамках прикордонного контролю. Важливо зазначити, що громадянин України втрачає право легального перебування в Польщі протягом 18 місяців, у разі одноразового виїзду з території Польщі строком більше одного місяця, а не коли сума коротких виїздів перевищить цей термін.

 

За словами речниці прикордонної служби Польщі Анни Міхальської, щоразу під час прикордонного контролю перевірятимуться обставини, пов’язані із застосуванням підстав для надання дозволу на в’їзд в особливому порядку. Рішення про отримання дозволу на в’їзд приймається в кожному окремому випадку. Офіцери прикордонної служби перевіряють, чи відповідає особа умовам в’їзду. Цей момент включає у себе перевірки паспорту і візи, а також якщо потрібно, офіцер уточнює мету та умови запланованого перебування, наявність достатніх коштів для існування. Українці, які відповідають умовам в’їзду, можуть повторно в’їхати до Польщі.

Якщо ж, українець повністю використав дозволений термін перебування, він може заявити про в’їзд до Польщі у зв’язку з військовими діями на території України, що обумовить додаткове вивчення його заявки на підставі ст.32 Закону про іноземців. У разі позитивного розгляду, йому може бути дозволено в’їзд на територію Польщі.

 

Що робити, якщо ви часто пересікаєте польський кордон, але не використовуєте тимчасовий захист?

Також варто зазначити, що громадянин України, в’їзд якого на територію Республіки Польща з території України не пов’язаний з військовими діями, а має характер регулярного прикордонного руху, підлягає прикордонному контролю на принципах, визначених у Шенгенському кодексі про кордони: наявність біометричного паспорта та дотримання коридору перебування до 90 днів протягом 180 днів. З словами речниці прикордонної служби Польщі Анни Міхальської, у ситуації, коли українець використав дозволений строк перебування на підставі титулу на проживання і не заявив про в’їзд у зв’язку з бойовими діями, що ведуться на території України, правових підстав для надання дозволу на його в’їзд немає.

 

А якщо я тільки планую обрати тимчасовий захист в Польщі?

У разі якщо в’їзд громадянина України не зареєстровано комендантом Прикордонної Служби Польщі під час проходження контролю на кордоні, громадянин України повинен зареєструвати своє перебування в будь-якому управлінні ґміни на території Польщі шляхом отримання номера PESEL, в терміні не більшому ніж 90 днів з дня в'їзду. На підставі цього Комендант Прикордонної служби Польщі реєструє перебування громадянина України на території Республіки Польща.

 

Хочу обрати іншу країну для тимчасового захисту, але знаходжусь\пересікатиму Польщу?

Щодо переміщення в межах Шенгенської зони, то громадяни України, які не мають короткострокової чи довгострокової візи або дозвіл на проживання, виданий державою-членом ЄС, і які мають право на тимчасовий захист, згідно з законодавством Польщі, можуть виїхати з Польщі лише до тієї держави-члена ЄС, де вони хочуть реалізувати свої права, пов'язані з тимчасовою охороною.

 

Важливо, пам’ятати, що остаточне прийняття рішення про пропуск громадянина України на територію Республіки Польща або відмову у в’їзді залишається виключно за Прикордонною службою Республіки Польща.