22 червня 2022 року Укрзалізниця повідомила про нові правила перевезень хатніх тварин для перетину кордону із Польщею. Зокрема, потрібно щоб:

- тварина мала імплантований мікрочіп;
- тварина має бути вакцинованою від сказу, а саме щеплення має бути проведено після встановлення мікрочіпу та бути актуальним, тобто проведено не менше, ніж за 3 тижні до подорожі;
- тварина повинна мати діючий ветеринарний паспорт Європейського зразка, який видається державними ветеринарними закладами і підтверджує встановлення мікрочіпу та проведення вакцинації.

 

Окрім цього, при перетині кордону, вас можуть попросити про наступне:

- довідку про третирування антитіл сказу, її термін повинен бути не більше трьох місяців до моменту перетину кордону;
- відмітка у паспорті тварини про дегельмінтизацію та інсектоакарицидну обробку, яку потрібно провести не раніше ніж за 48 годин до виїзду;

- свідоцтво ВЕТ-1 або ВЕТ-1 (СНД), яке видають державні ветеринарні служби. Перший документ поширюється на територію України, а другий на територію країн СНД. Свідоцтво дійсне 5 діб. А от для виїзду за межі СНД буде потрібен міжнародний сертифікат;
- міжнародний сертифікат – це головний документ, в якому зібрано найважливішу інформацію про вашого улюбленця. Видають його безкоштовно на кордоні у спеціальному ветеринарному пункті, шляхом обміну на нього свідоцтв ВЕТ-1. Сертифікат дійсний 3 доби, він потрібен для перетину кордону.

 

Якщо ви подорожуєте потягом, то прикордонний і митний контролі здійснюватимуться у потязі, тобто у вас не буде змоги вийти до пункту та обміняти сертифікат. В такому випадку потрібно зайнятись цим питанням на самому залізничному вокзалі.

Загалом вимоги щодо ввезень хатніх тварин в країни Європейського союзу можуть різниця. Наприклад, в деяких країнах можуть вимагати дозвіл на вивезення тварини від господаря, якщо її транспортує інша людина. 

 

Загалом кішки та невеликі тварини можуть подорожувати у потязі, як на руках в свого господаря, так і в переносках. Щоб поїздка напевно вдалась, то радимо при купівлі квитків собі, купити квиточок ще й на тваринку. Проте, якщо ви користуєтесь купейним чи спальним вагоном, скоріш за все вам доведеться викупити всі місця для себе із твариною. В будь-якому випадку, якщо інші пасажири будуть скаржитись на поведінку чи запах тварини, то вам мають запропонувати інше місце та пересадити, а ви не маєте права відмовитись. Якщо ви подорожуєте з великою собакою, то вона обов’язково має бути в наморднику, на повідку, а її переміщення вагоном буде обмеженим. 

 

Також важливим етапом переїзду чи подорожі із твариною є її реєстрація в Польщі. Якщо ви просто подорожуєте із тваринкою і не плануєте бути за кордоном більше 90 днів, то вам треба зробити лише дві речі. По-перше, дізнатись в орендодавців чи готелю, чи можна до них із твариною. По-друге, перед поверненням додому, вам потрібно звернутись до місцевої ветеринарної служби, щоб отримати новий міжнародний сертифікат, бо він діє лише 3 дні.

Якщо ж плануєте залишатись в Польщі зі своєю тваринкою, то справ для вирішення буде трошки більше. У випадку, коли ви власник собаки, то вам потрібно знайти Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami і звернутись щодо реєстрацій тваринки. Якщо собака чіпована, то вам безкоштовно видадуть бірку на ошийник, що означатиме офіційну реєстрацію. При відсутності бірки, господарю призначають штраф 150 злотих. Проте за умови, що ваша собака породиста та має родословну, то вам потрібно звернутись по реєстрацію в іншу структуру, яка називається Zwiazek kinologiczny. За реєстрацію в ній потрібно буде додатково заплатити 70 злотих на рік. 

 

Щодо домашніх кішок, які не відвідують вулицю, то тут все просто. При оренді житла вам потрібно дізнатись в господаря помешкання та інших мешканців будинку, чи згодні вони, що ви мешкатимете із кішкою. В разі позитивної відповіді, вам потрібно закріпити ці домовленості в договорі про оренду.