Освітня ініціатива «Перша українська школа у Польщі» — проєкт, що виник e 2022 році через гостру потребу забезпечити освіту евакуйованим дітям з України, які рятуючись від війни, знайшли прихисток у Польщі. Освітній проєкт створений фундацією «Незламна Україна» у березні 2022 року, відповідності до української навчальної програми Міністерства освіти і науки України. Команда ініціативних українок знайшли великі приміщення, зібрали команду вчителів з України і розбудували школу з нуля, залучаючи фінансування донорів, зокрема ЮНІСЕФ.

 

На сьогодні створено три українські школи у містах — Варшава, Вроцлав та Краків з забезпечення дітей всіма необхідними матеріалами для навчання. Ще у 9 польських містах (Гданськ, Познань, Щецин, Білосток, Лодзь, Катовіце, Бидгощ, Жешув та Люблін) з вересня 2024 року почнуть діяти освітні центри фундації. Школи забезпечують дітей всіма необхідними матеріалами для навчання. У закладах український педагогічний склад вчителів та директорів.

Школа з нового навчального року інтегрована у польську систему освіти, розробляється програма з ефективним поєднанням українського (як основного) та польського компонентів, також доступне вивчення лише українознавчих предметів.  

У 2024-2025 навчальному році доступними будуть 4 форми навчання:  

    • «Наживо» або офлайн, 1050 зл/міс (тільки Варшава, Краків, Вроцлав)
    • «Гібрид», 750 зл/міс (всі міста) — офлайн+онлайн
    • «Українознавчі предмети», 150 зл/міс (всі міста) — офлайн заняття з української мови, літератури та історії
    • «Дистанційка», 400 зл/міс (всі міста) — онлайн

На формах “наживо” і “гібрид” учні отримають як українські, так і польські документи про освіту. Для всіх збережуться соціальні виплати. На формі “українознавчі предмети” та “дистанційна” учні отримають українські документи. 

🔗 Деталі про зарахування у Варшаві, Кракові, Вроцлаві: https://nezlamna.org/uk/informacziya-pro-navchannya-u-shkoli/

🔗 Деталі про вступ у Гданську, Познані, Щецині, Білостоку, Лодзі, Катовіце, Бидгощі, Жешуві та Любліні https://nezlamna.org/uk/novini/%E2%9A%A1gibrydnyj-format-u-9-mistah-u-2024-25-r/

Українознавчі предмети

Формат «Українознавчі предмети» — рішення для тих, хто хоче вчити тільки ключове з української програми, легко поєднувати з основною школою і не мати подвійного навантаження. Це офлайн уроки з української мови, літератури та історії України, проводяться по буднях у вечірній час або по суботах.

Такий формат підійде, якщо сім’я сподівається на повернення в Україну у майбутньому та не хоче повністю втрачати зв’язок з українською школою, але вчитися паралельно у польській школі офлайн та в українській онлайн — неможливо і нестерпно.

На форматі «Українознавчі предмети» дитина вивчає виключно ті предмети, які є унікальними та відсутніми у польській школі. Решта оцінок з предметів (математика, фізика, тощо) переноситься у табель з основної школи. В підсумку дитина отримує табель чи свідоцтво про навчання державного зразка України на додачу до документа про освіту з польської школи. 

Оскільки уроки проходитимуть наживо (тобто офлайн, в школі за партами), то таке навчання буде ефективним. Також з’являється нагода побути в середовищі українців та поспілкуватися. Спільність досвіду зближує та сприяє порозумінню, отож такі офлайн уроки потенційно можуть стати чудовою можливістю для дітей подружитися.

Контакти «Першої українська школа у Польщі»

Сайт: http://nezlamna.org/

Email: [email protected] 

Facebook: https://www.facebook.com/ICF.Flashlights/ 

Instagram: https://instagram.com/Foundation_Nezlamna_UA 

Telegram-канал загальний: https://t.me/osvita_ukraine 
Зареєструватися на навчання можна через Google-форму: https://forms.gle/mAqraUwGeTpeiBTm9

 

Адреси шкіл «Першої української школи у Польщі»: