Міжкультурні асистенти були в Польщі й до 24 лютого 2022 року, проте раніше їх називали просто асистентами вчителя. Зі збільшенням кількості українських дітей в місцевих школах, постало питання про те, як допомогти їм подолати мовний та психологічний бар’єр задля кращої адаптації. Тому освітні урядовці Польщі вирішили активно розвивати історію з посадою міжкультурного асистента. 

Зокрема, через зміни в освітній сфері для українців під тимчасовим захистом, до переліку посад в адміністраціях та органах місцевого самоврядування, додали посаду міжкультурного асистента. Наприклад, у 2023\2024 навчальному році у Варшаві працювало 80 таких асистентів. 


Хто такий міжкультурний асистент? 

Міжкультурний асистент — це спеціаліст, який працевлаштований дирекцією школи, щоб допомогти іноземним учням та їх батькам якомога краще влитись в польський освітній процес. Зазвичай таких фахівців до польської школи залучають з зовнішніх неурядових організацій, але за бажання можна податися на вакансію самостійно.

Головна задача міжкультурного асистента допомогти адаптуватися іноземній дитині в освітню систему Польщі. Такий процес може тривати для дитини декілька місяців і протягом цього часу, їй може знадобитись посередник, що розуміється на всіх освітніх та культурних відмінностях. Для цього міжкультурний асистент бере участь в навчальному процесі школяра, спілкується з його батьками та вчителями. Він всіляко підтримує дитину, намагається потоваришувати з нею та стати її ментором. 

Кожна школа окремо вирішує чи потрібен їй такий асистент. На рішення впливає запит батьків щодо такої допомоги, а також з згода органу управління щодо виділення коштів для працевлаштування такого працівника. Кошти для заробітних плат надаються з Фонду допомоги, який функціонує коштом польського бюджету та фондів ЄС. 

 

Хто може працювати міжкультурним асистентом? 

Зазвичай міжкультурні асистенти походять з тож країни звідки й учні, яким потрібна підтримка і самі мають досвід міграції. Для того, щоб отримати посаду міжкультурного асистента в Польщі потрібно: 

    • мати середню освіту;
    • бути іноземцем і не мати польського громадянства;
    • володіти польською мовою (не у всіх випадках);
    • гарно володіти мовою учня, якому допомагаєте;
    • розумітися на соціальних та культурних особливостях обох країн. 

Важливо! Людина, яка претендує на посаду міжкультурного асистента не повинна мати судимостей, а також проти неї не має бути відкрито кримінальних проваджень. Для цього при подачі на вакансію, потрібно буде взяти довідку з Національного реєстру судимостей (Krajowy rejestr karny). 

Спеціальна вища чи педагогічна освіти для роботи не потрібна, адже офіційно людина на цій посаді не вважається педагогічним працівником. Проте якщо ви хочете прокачати свої знання та вміння, рекомендуємо скористатись цими джерелами. 

 

Ресурси, що стануть в нагоді тим, хто планує, або вже працює міжкультурним асистентом:

«Learning passport. Platforma edukacyjna» — освітня платформа з сертифікованими короткими курсами для психосоціальної підтримки. За допомогою цих освітніх матеріалів ви дізнаєтесь, як бувши міжкультурним асистентом, побудувати правильні відносини з собою, школярами, їх батьками та колегами. Ви також дізнаєтесь, як отримати бажані компетенції у сфері міжкультурної комунікації й активностей у сфері інклюзивної освіти. 

Освітній курс від платформи «Школа Міжнародної Рівності» — безкоштовні матеріали для охочих опанувати навички для роботи асистентом. Ви навчатиметесь з допомогою відео з українськими субтитрами, тестів та вправ. На тих, хто успішно складе іспит чекатиме сертифікат. 

«SOS для освіти» розробив документ про те, як організувати міжкультурних асистентів в польській школі. 

Фонд соціальної різноманітності опублікував видання з добіркою рекомендації для асистента. Додаткові матеріали від Фонду.

Проєкт від фонду ім. Миколи Рея для вчителів, педагогів та освітніх управлінців про ефективну роботу з дітьми, що переїхали до іншої країни. Ви отримаєте доступ до корисних інструментів, онлайн-посібників, плани уроків та практичні завдання.  

«Культурне асистенство» — освітній модуль від Міграційної академії про те, як працювати з мігрантами. 

Цікаві публікації для міжкультурних асистентів. 

Стаття з міжкультурною асистенткою про її персональний досвід. 

Додаткові матеріали про міжкультурне середовище. 

Освітні матеріали від Коаліції для роботи асистентів. 

 

Які повноваження має асистент? 

Ось перелік головних обов’язків міжкультурного асистента:

1. Допомагає іноземним школярам інтегруватися в польську систему освіти та культурне середовище.

2. Є посередником у спілкуванні між дитиною, вчителем та батьками іноземного школяра. Наприклад, допомагають батькам зрозуміти, як користуватись електронним щоденником. 

3. Може виступати, як перекладач на заняттях, батьківських зборах, індивідуальних зустрічах, під час візитів до шкільного психолога, а також у спілкуванні з педагогічним колективом та директором школи. 

4. За потреби може допомагати врегулювати шкільні конфлікти пов’язані з: культурними, расовими, етнічними чи релігійними питаннями. Асистент має бути готовий до того, щоб вжити потрібних заходів в кризових ситуаціях. 

5. Можуть допомогти шкільному персоналу з поясненням культурних та соціальних відмінностей дитини.

6. Організовують адаптаційні заходи для школярів, їх батьків та освітян. 

Загалом ефективність роботи асистента залежить від запиту адміністрації школи та заздалегідь погоджених правил співпраці. Законом наразі не встановлений часовий обсяг роботи та мінімальна кількість учнів, яких треба підтримувати протягом адаптації до нового освітнього середовища. Ці два моменти залежать від рішення директора школа, що варто обов’язково з’ясувати перед працевлаштуванням. Наразі задокументовано, що мінімальний обсяг заробітної плати для асистента становить 4 300 злотих в місяць.

Якщо ви хочете знайти роботу міжкультурним асистентом, то треба регулярно слідкувати за оголошеннями про набір спеціалістів, що публікують школи та місцеві органи влади. Наразі попит не дуже великий, але очікується, що кількість вакансій в новому навчальному році збільшиться. Крім цього, Фонд «Польський міграційний форум» займається пошуком та працевлаштуванням асистентів, бо власне він знаходить фахівців по запиту шкіл та адміністрації. Тож рекомендуємо слідкувати і за оголошеннями від неурядових організацій.