При прийомі на роботу роботодавець повинен укласти з вами трудовий договір з чітко прописаними умовами та оплатою праці. До того ж роботодавець має протягом 14 днів повідомити про факт прийняття вас на роботу на цьому сайті. 

Якщо вас переконують працювати без трудового договору, це є порушенням польського законодавства. Якщо ж ви самі погоджуєтеся не підписувати письмовий трудовий договір, ви працюєте нелегально і позбавляєте себе тих прав, що дає легальне працевлаштування. 

Перед тим, як поставити свій підпис під трудовим договором, уважно ознайомтеся з його положеннями. Якщо вам щось незрозуміло, попросіть роз’яснення. 

Важливо: через те, що зараз до Польщі прибуває багато українців, шахраї можуть скористатися незнанням польських законів або мови. Тож будьте уважні: наприклад, усі послуги повітових бюро праці — безкоштовні. Якщо роботодавець тисне на вас фізично або психологічно, зверніться до Національної інспекції праці. 

Національна інспекція праці надає безкоштовні юридичні консультації щодо трудового законодавства українською та російською мовами. Шукайте більше інформації на сайті або телефонуйте за номерами:

 

  • 22 111 35 88 (для іноземців, які працюють у воєводствах Мазовецьке, Лодзинське, Великопольське, Свєнтокшиське, Люблінське та Любуське);
  • 89 333 17 41 (для іноземців, які працюють у воєводствах Вармінсько-Мазурське, Підляське, Куявсько-Поморське, Поморське та Західнопоморське);
  • 22 111 35 29 (для іноземців, які працюють у воєводствах Підкарпатське, Малопольське, Сілезьке, Опольське та Нижньосілезьке).