Пересування потягами
З 1 липня польська залізнична компанія PKP Intercity скасувала безкоштовний проїзд для біженців з України на всіх напрямках. Так само з цієї дати перестав діяти безкоштовний проїзд і потягами Warszawska Kolej Dojazdowa (WKD) та Koleje Mazowieckie, які здійснюють пасажирські перевезення територією Мазовецького воєводства.

 

Правила пересування громадським транспортом у Польщі

Зауважте, що ці правила в Україні та Польщі різняться. Так, наприклад, вам потрібно заздалегідь купити квиток на автобус в автоматі на зупинці. Там його можна оплатити і готівкою, і картою. Вже безпосередньо в автобусі ви зможете оплатити квиток в автоматі лише картою. Якщо ж ви сіли до трамваю, готуйтеся купити квиток в автоматі за готівку. Тому найкраще рішення придбати квитки заздалегідь. Це можна зробити у торговій мережі, зокрема в пунктах обслуговування пасажирів, поштових відділеннях, кіосках та квиткових автоматах.

Придбаний квиток ви маєте валідувати в спеціальному автоматі. Робіть це відразу після того, як сіли в транспортний засіб, а в метро біля вхідних воріт на перон або у валідатора біля ліфта. Якщо все зроблено правильно, то засвітиться зелена лампочка та пролунає сигнал.

Варшаву поділено на зони 1 і 2 для пересування громадським транспортом. Тож купуйте квитки залежно від того, в якій зоні знаходиться місце призначення.

Ви можете подорожувати в зоні 1 з усіма квитками ZTM. У зоні 2 ви повинні подорожувати тільки за квитками, призначеними для зон 2 або 1 і 2. При перетині кордону зони пасажир повинен мати дійсний квиток на проїзд у цій новій зоні. Тут можна переглянути приклади часових пересадок в один бік та короткотермінових квитків із надрукованими ознаками зон, в яких вони діють.

 

З 1 червня проїзд у варшавському та краківському міському транспорті стане платним для всіх українців. Удвічі дешевше зможуть їздити учні шкіл або люди старші за 70 років.

У Варшаві можна придбати добовий квиток, який дає змогу користуватися усім громадським транспортом протягом 24 годин від моменту покупки цього квитка. Він коштує 15 злотих (103 грн), а пільговий 7,50 злотих (51 грн). 

До того ж можна купити довготермінові квитки:

    • Іменний на 30 днів: 110 злотих (757 грн) зона 1, 112 злотих (760 грн) зона 2, 180 злотих (1 240 грн) зони 1 і 2.
    • Не іменний на 30 днів (NA OKAZICIELA) 230 злотих (1 580 грн), зони 1 і 2.
    • Іменний на 90 днів: 280 злотих (1 920 грн) зона 1; 282 злотих (1 937 грн) зона 2; 460 злотих (3 160 грн) зони 1 і 2.
    • Не іменний на 30 днів: 600 злотих (4 120 грн) зони 1 і 2.

Тут можна більше дізнатися про види і ціни короткострокових квитків у Варшаві, а тут довгострокових. Зокрема за останнім лінком ви також знайдете інформацію для родини із трьома дітьми та літніх людей (квиток сеньйора). Крім цього, ви також можете купувати онлайн-квитки із допомогою додатка IKO. Тут можна дізнатися про правила та умови його використання. 

Схожі зміни чекають на українців у Кракові, тож їм у пригоді стане додаток для придбання електронних квитків. Завантажуйте його на Android, а тут на iOS. За лінком ви знайдете інструкцію з його використанням. 

У Катовіце безкоштовний проїзд у громадському транспорті для українців буде діяти до 31 травня.

У Лодзі, третьому місті Польщі за кількістю населення, українці, які перетнули кордон після 24 лютого 2022 року, можуть безкоштовно їздити в автобусах та трамваях до 3 червня. Потім слід купувати квитки для проїзду в громадському транспорті. 

У Вроцлаві, Познані, Любліні, Кельці, Ольштині, Гожув-Великопольському безкоштовне користування громадським транспортом дозволене до 30 червня.

У Щецині безкоштовний проїзд діятиме до 30 вересня. 

У Тримісті (Гданську, Сопоті та Гдині) люди, які рятуються від війни в Україні, платять за проїзд у міському транспорті ще з початку травня. Там для українців безкоштовними є лише поїздки швидкісною міською залізницею PKP Szybkiej Kolei Miejskiej та в потягах Polregio.

У Бидгощі міський транспорт для українців є платним ще з 1 квітня.

У Ряшеві безкоштовним транспортом можуть користуватися виключно українські діти, які були зараховані до початкової та середньої шкіл. Для цього вони повинні мати при собі довідку від директора школи. Таке рішення діє з кінця березня і до його скасування.