Переваги годування грудьми

Намагайтеся годувати грудьми навіть у кризових ситуаціях. Адже справа не лише в повноцінному харчуванні маляти. Ви, ваше тепло й молоко — це острівець постійності, безпеки і спокою для дитини. До вашої уваги 10 важливих фактів про грудне вигодовування.

    1. Грудне молоко повністю забезпечує потреби дитини у їжі та питті протягом перших шести місяців життя. Воно містить достатньо води й навіть у спеку втамовує спрагу малюка.
    2. У перші дні життя маляти молозиво (початок лактації) є своєрідною «першою імунізацією», яка захищає його від хвороб.
    3. Грудне молоко містить вітаміни та мікроелементи для оптимального розвитку дитячого організму.
    4. Грудне молоко — їжа, яка завжди під рукою.
    5. Стрес чи хвилювання не спиняють вироблення молока і не впливають на нього так негативно, як зазвичай вважають. Стрес може мати тимчасовий вплив. Через хвилювання може зменшитися потік молока, але і в такому разі не потрібно відразу давати малечі суміш чи пустушку. Це «лікується» частим прикладанням дитини до грудей, що збільшує кількість молока і сприяє виробленню гормонів, які заспокоюють і маму, і дитину.
    6. Навіть якщо мати, яка годує, незбалансовано чи недостатньо харчується, це не знижує рівень вироблення грудного молока.
    7. Грудне вигодовування — найбільш гігієнічний спосіб годувати дитину, адже для цього не потрібно мити та кип’ятити посуд.
    8. Фізичний контакт під час годування грудьми заспокоює як дитину, так і маму.
    9. Годувати дитину грудьми можна до двох років і довше.
    10. Материнське молоко містить антитіла для захисту дитини від багатьох хвороб.

 

Дітям, старшим за шість місяців, потрібно давати прикорм. Проте припиняти годувати грудьми спеціалісти не радять. Мама все одно може частіше годувати дитину грудьми. Адже в такому випадку кількість молока збільшиться, і це допоможе дитині вижити в умовах нестачі їжі. Окрім того, не варто починати давати малюку дитячі суміші, якщо ви раніше цього не робили.
Зверніть увагу! Якщо ваше маля захворіло, наприклад, у нього діарея, продовжуйте годувати дитину грудьми вдень і вночі.


Якщо ви перервали годування

Його можна і дуже бажано відновити (або почати, якщо ви відмовилися від нього) заради здоров’я та безпеки дитини. Для цього потрібний частий безпосередній контакт із малям: прикладайте його до грудей кожні дві години, не рідше. Що менша дитина, то швидше відбувається відновлення лактації. Коли молоко почне повертатися, зменшуйте додаткове харчування.


Ризики штучного вигодовування

Навіть у мирні часи використання дитячих сумішей у всьому програє грудному вигодовуванню. Дитячі суміші несуть багато загроз для здоров’я та розвитку маляти під час війни у зв’язку з частим переміщенням, антисанітарією, відсутністю доступу до найнеобхіднішого, великим скупченням людей в укриттях, на вокзалах, у потягах. Що менша дитина, то більше ризиків несе штучне вигодовування.

    1. Діти на штучному вигодовуванні мають у 14 разів вищий ризик померти, ніж діти, які перших шість місяців життя перебувають виключно на грудному вигодовуванні.
    2. Діти на штучному вигодовуванні мають вищий ризик недоїдання, особливо найменші малюки.
    3. У немовлят на штучному вигодовуванні можуть виникати проблеми з травленням.
    4. Діти на штучному вигодовуванні частіше застуджуються.
    5. Використання недостатньо чистої води для приготування суміші може призвести до діареї та різних інфекційних захворювань.
    6. Діти на штучному вигодовуванні мають більший ризик виникнення синдрому раптової смерті немовлят, серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету, раку, астми.
    7. Діти на штучному вигодовуванні мають менш тісний тілесний зв’язок із мамою.
    8. Під час війни у вас може не бути можливості дістати дитячу суміш.
    9. Дитячі суміші не містять антитіл для захисту дитини від хвороб.