Кому повідомити?

Передусім, якщо ви знаєте дитину, батьки якої померли/загинули, то негайно повідомте про неї Нацполіцію або службу у справах дітей та молоді. Якщо ви зустріли таку дитину за кордоном, зверніться до консульства України в Польщі

 

Чи можна зараз усиновити/удочерити дитину?

На жаль, зараз зробити цього не можна. Під час воєнного стану процедури усиновлення/удочеріння призупинено, оскільки дотримуватися законодавства і забезпечувати безпеку дітей повною мірою неможливо. 

Тож дочекайтеся настання миру в Україні. Після того, як запрацюють органи, що ухвалюють відповідні рішення, ви зможете подати заяву усиновлення/удочеріння. 

Пам’ятайте, що дитину можна адоптувати з документально підтвердженим статусом «Дитина-сирота, позбавлена батьківського піклування». Такі діти перебувають на державному обліку. 

 

Як можна прихистити дитину?

Якщо ви живете в Україні й хочете прихистити дитину без супроводу дорослих, то залиште заявку у чат-боті ДИТИНА НЕ САМА. Її опрацювання відбувається протягом 5 діб. Якщо дитина, про яку ви заявили, є в переліку, з вами зв’яжуться і підкажуть подальші дії. 

 

Як прийняти дитину за кордоном?

Якщо українська родина хочете прийняти дитину за кордоном, то таке рішення ухвалюється спільно з консульською установою. Іноземці прихистити дитину без супроводу у себе не можуть. Адже в іншій країні діти можуть бути розміщені тільки із законним представником. Дозвіл на вивезення за кордон дитини, тимчасово влаштованої в родині громадян України, видає військово-цивільна адміністрація за місцем перебування. 

 

Чи може прихистити дитину іноземна громадська організація?

Так. Іноземна організація за наявності рекомендації органу місцевої влади її країни, може приймати і тимчасово розміщувати дітей у супроводі батьків або законних представників. Залишити свою заявку організації можуть у чат-боті ДИТИНА НЕ САМА.