Чи можуть відрахувати дитину з української школи, якщо втрачено зв'язок зі своїми вчителями та закладом освіти? Ні, не можуть. Жодного учня, незалежно від того, де він перебуває, чи має він можливість підтримувати зв’язок зі своєю школою, чи ні, не виключать з української системи освіти. Відрахування можливе лише у разі, коли батьки звернуться до школи з відповідною заявою.

По-перше, важливо зазначити, що всі діти, опісля повернення в Україну, зможуть продовжити своє навчання. Вони так само матимуть право на зарахування до українського навчального закладу, та переведення на наступний навчальний рік. 

По-друге, для спрощення процесу, батькам варто подбати про те, щоб отримати в навчальному закладу за кордоном, інформаційну довідку про період навчання із зазначенням переліку предметів і окремих тем, а також результатів оцінювання, які можуть бути зараховані у підсумковому (семестровому, або річному) оцінюванні українським закладом освіти. Це і буде підставою для переведення її на наступний рік навчання. 

Для того, щоб дитину зарахували в школу, батьки будуть повинні написати і подати заяву. А от щодо переведення в наступний клас, то дитині потрібно буде пройти оцінку своїх знань, на підставі якої педагогічна рада закладу ухвалить рішення. 

Зокрема, прес-служба МОН зазначила, що якщо дитина, перебуваючи за кордоном, не вивчала предмети, передбачені українськими освітніми програмами, під час приведення її до наступного класу буде проведено підсумкове (річне) оцінювання із зазначених предметів закладом освіти, розташованим на території України.

За законом, у випадку відсутності результатів річного оцінювання, учень має право пройти таке оцінювання до початку нового навчального року. Тоді на його підставі та за рішенням педагогічної ради школи буде прийнято рішення про переведення до наступного класу.
Якщо дитина отримала базову (9 класів) або повну загальну (11 класів) середню освіту в школі іншої держави, то оцінку рівня її знань і достовірності самого документу, здійснюватимуть за чинним законодавством. Тут можна детальніше ознайомитись з цим аспектом. Загалом процедура затвердження документу про здобуту освіту за кордоном називається — нострифікація. Така практика існує по всьому світу. 

Додамо, що в МОН зараз оголошена пришвидшена синхронізація освітньої системи України з ЄС. В її межах, вже працює проведена реформа «Нової української школи», завдяки які з 2018–2019 перші класи навчаються за новими стандартами, коли знання набуваються через діяльність.

Також, важливим кроком у реформі є аспект узгодження тривалості здобуття освіти. Зараз в ЄС діти обов’язково навчаються 12 років. В Україні ж перехід на 12-річку відбудеться до 2027, коли до 10 класу підуть учні, які розпочали навчання за програмою НУШ. Крім цього, в Україні мають ввести обов’язкову дошкільну освіту, яка є в ЄС. Додамо, що хоча старша школа в ЄС не обов’язкова, 95% школярів в Європі все одну продовжують своє навчання в ній, обравши академічний (науковий) чи професійний (прикладний) напрям. Починаючи з 2027 в Україні також реформують старшу школу, тобто після 9 класу учні зможуть обирати профіль — фізико-математичний або філологічний тощо. Загалом всі зміни, які відбуваються зараз і відбудуться невдовзі, дадуть можливість визнання ЄС, набуті в Україні знання, навички, оцінки, відповідно документів про освіту.