Як користуватись українським водійським посвідченням у Польщі?
Важливо пам’ятати, що з 28 квітня діє вимога польського уряду про наявність зеленої карти при в'їзді до Польщі. Тому, якщо ви не оформили зелену карту в Україні, потрібно буде купувати її на кордоні або в страховиків за кордоном. Кожна автівка, яка пересувається Польщею, повинна мати автоцивілку. Тому після закінчення строку дії зеленої карти, страховку на машину необхідно продовжити. Страховка авто в Польщі це не якась абстрактна умова, якої можна не дотримуватись, а вимога закону, до речі, за недотримання якого є досить високий штраф.

Польські страховики пропонують безкоштовне страхування для підтримки українських автовласників. Зазвичай на термін не більше, ніж на 30 днів. Тому перед тим, як купувати страховку, з’ясуйте ці умови у страховиків за спеціальними контактами для українських біженців:
- Allianz, телефон служби підтримки: 22 564 06 61
- PZU: 22 505 15 63. Також агенти PZU є на деяких пунктах перетину кордону
- Ergo Hestia: 58 766 34 04

Згідно зі Спецзаконом для українців, громадяни, що отримали PESEL UKR, можуть їздити до кінця 2023 року з українським посвідченням. А от іноземці, що не підлягають Спецзакону, можуть їздити в Польщі з іноземним посвідченням до півроку. Якщо ж в громадянина України сплинув термін дії водійського посвідчення, з простроченим документом також можна їздити до кінця 2023 року без потреби його продовження.

 

Про платні дороги в Польщі

Платні дороги не мають спеціального маркування, тому варто запам’ятати їх перелік. Плату за проїзд по ним беруть лише за окремі відрізки автобанів. На позначення платних доріг використовують літеру «А». Наразі такі ділянки є на дорогах А1, А2, А4. Причому таких відрізків може бути кілька. От перелік ділянок доріг, які платні:
A1 Gdansk — Torun
A2 Swiecko — Konin
A4 Katowice — Krakow
A2 Konin — Strykow
A4 Wroclaw — Gliwice

Про те скільки коштує проїзд цима дорогами:
A1 Gdansk — Torun. Загалом потрібно заплатити 29,90 злотих. Доступні засоби оплати: на брамі, програми AmberOne, Autopay, SkyCash.

A2 Swiecko — Konin. Проїзд коштуватиме 93 злотих. Загальна довжина ділянок складає 252 км. Сплатити проїзд можна лише на воротах.

A4 Katowice — Krakow. Загальна довжина 61 км, а вартість — 24 злотих. Оплата доступна як на брамі, так і через додатки.

A2 Konin — Strykow. Довжина ділянки — 99 км, а вартість проїзду — 9,90 злотих. Доступні методи оплати: e-Toll Pl Bilet.

A4 Wroclaw — Gliwice. Загальна довжина ділянки — 162 км, а вартість — 16,20 злотих. Оплата доступна через програму e-Toll Pl Bilet, Autopay, mPay, Orlen Pay, Spark.

Щодо способів оплати за проїзд платними дорогами
Платежі на брамі. Коли ви наближаєтеся до воріт на автостраді, ви можете зупинитися перед ними і зробити відповідну оплату готівкою або карткою.

Електронний квиток e-Toll Pl Bilet. Цей квиток необхідно придбати, коли ви збираєтеся подорожувати офіційними державними автомагістралями А2 і А4. Для цього потрібно зайти на цей сайт, вибрати «купити електронний квиток на автостраду» і далі дотримуйтесь інструкцій.

Мобільні додатки. Існує безліч мобільних додатків, за допомогою яких можна легко сплатити за проїзд автомагістралями. До них належать додатки, що дозволяють купувати квитки на державні ділянки автомагістралей А. У додатку Autopay ви зможете оплачувати як державні, так і приватні ділянки, за винятком А2 Свєнцко-Конін. Сплатити проїзд автомагістраллю А1 можна за допомогою додатків AmberOne, SkyCash.

Хто звільняється від плати за проїзд платними дорогами
Першочергово від плати звільняються Транспортні засоби, що перевозять гуманітарну допомогу. Проте про факт провезення такої допомоги потрібно повідомити хоча б за добу до поїздки. Для цього потрібно надіслати електронний лист на адресу humanita [email protected] з контактними даними: назва організації, адреса, телефони, кількість транспортних засобів з реєстраційними номерами, країну, в якій зареєстровано транспортний засіб, та описати запланований маршрут.

Щодо штрафів
За неоплачений проїзд платною ділянкою автомагістралі стягується штраф у розмірі 500 злотих.

Сума може бути зменшена на 100 злотих, якщо оплата за штраф провадиться менш ніж за 7 днів.