Щоб захистити себе та свою дитину за кордоном, важливо дотримуватися простих правил. До вашої уваги рекомендації, розроблені за участі експертів МВС України.

  1. Заздалегідь зробіть фото документів, що засвідчують вашу особу та особу дитини. Відправте копії на свою електронну пошту, щоб мати до них доступ, якщо втратите телефон. 
  2. За жодних обставин не залишайте нікому свій паспорт та документи дитини (під заставу, для «оформлення документів», реєстрації або з інших причин).
  3. Довіряйте виключно представникам влади або неурядових та міжнародних організацій чи волонтерам. Як правило, вони перебувають в офіційних установах, одягнені у форму та мають бейдж. Якщо у вас виникають сумніви, не соромтеся просити документ, що засвідчує приналежність людини до організації.
  4. Подбайте про те, щоб у кишені дитячого одягу була записка з інформацією про дитину (ім'я, прізвище, рік народження, ваші контакти, контакти інших близьких людей, медичні потреби, якщо вони є). Якщо дитина досить доросла, попросіть її запам'ятати цю інформацію.
  5. Не залишайте дитину з незнайомцями. Залишати дітей можна лише в офіційних спеціалізованих центрах, що надають послуги з дозвілля, освіти тощо.
  6. Зустрічайтеся з незнайомцями у громадських місцях. Попередьте знайомих про те, з ким і де ви зустрічаєтеся.
  7. Намагайтеся перебувати з дитиною у постійному контакті. Тримайте за руку, не відходьте від візка, коли перебуваєте в натовпі або переповненому приміщенні. 
  8. Проговоріть з дитиною, як діяти, якщо вона загубилася: залишатися на тому місці, де це сталося; звертатися по допомогу лише до людей у формі; не панікувати; нікуди не йти з іншими дорослими, якщо вони не є представниками поліції або іншими людьми у формі (соціальними працівниками, лікарями тощо).
  9. Користуйтеся лише офіційними джерелами інформації тієї країни, в якій перебуваєте. Щоб отримати допомогу, звертайтеся до сайтів посольств та консульств, їхніх сторінок у соцмережах (вони мають бути верифікованими, тобто позначеними синьою галочкою), міграційних служб та міжнародних організацій з міграції, МЗС та МВС, управління  забезпечення та страхування. 
  10. Якщо ви та ваша дитина в небезпеці, звертайтеся до екстрених служб та посольства України. Телефон єдиної лінії екстреної допомоги в ЄС: 112.