Не мовчіть
Якщо ви перебуваєте у новому середовищі, оточені незнайомими людьми, цілком нормально відчувати відчуженість, самотність, роздратованість. Проте людині під силу самотужки впоратися з цими важкими переживаннями.

Навіть коли виникає некомфортна чи конфліктна ситуація, не придушуйте свої переживання та образи. Адже «замовчування» спричиняє відчуття самотності, що може призвести до психосоматичних розладів. Важливо спокійно висловити, що саме вас турбує, пояснити, чому думка чи дія іншої людини не зовсім коректні щодо вас. Варто, якщо це можливо, досягти порозуміння з іншою стороною.

Відстоюйте свої особисті межі

Говоріть про свої проблеми з близькою людиною чи новими знайомими, використовуючи «я-повідомлення». Ця техніка працює так: ви висловлюєте лише свої почуття, нікого не критикуючи й ні на кого не нападаючи. Тобто ваші речення повинні починатися із займенників я, мені, мене, а не ти, тобі, тебе. Під час війни та в новому колі важливо правильно визначати особисті межі. Частіше говоріть про свої почуття. Наприклад, «Я злюся», «Я ображена/-ий», «Я хвилююся». Чітко озвучуйте свої бажання та потреби: «Я хочу, щоб наша нова оселя була затишною», «Мені потрібно, щоб мене обійняли» тощо.

Знайдіть нову зону комфорту
Оскільки невідомо, скільки ще триватимуть військові дії на території України, важливо створити для себе затишок та бодай відносний комфорт там, де ви зараз перебуваєте. Неможливо бути постійно у стані виживання, очікування та боротьби психіка людини цього не витримує. Тому важливо зрозуміти, які саме речі вам необхідні, щоб відчувати базовий комфорт, а що можна відкласти на потім, коли для цього будуть ресурси. Створенням базового комфорту потрібно зайнятися якомога скоріше після прибуття в нове місце. Після того, як усі юридичні справи налагоджено, необхідно освоїтися в новому місці. Це означає, що вам потрібно вивчити стандартні фрази іноземною мовою, зрозуміти, куди ви ходитимете за покупками, дізнатися, де є парк чи затишна кав’ярня. Ваше звичне життя має продовжуватися навіть у надзвичайних обставинах. 

 

До того ж потрібно обмежити споживання новин визначити конкретний час, коли ви їх читаєте, слухаєте чи дивитеся. Фахівці рекомендують відписатися від каналів, які дублюють інформацію, та залишити лише головні — офіційні та перевірені.

Будьте активними, щоб протистояти апатії та стресу 

Жахи війни можуть викликати оніміння, депресію чи «завмерлий» стан коли не хочеться нічого робити і ні з ким розмовляти. Щоб вийти з цього стану потрібно змусити себе долучитися до якоїсь активності: попросити місцевих жителів розказати про їхні традиції і звичаї, запросити співмешканців на прогулянку, приєднатися до волонтерської діяльності. Важливо більше часу проводити в колі однодумців і навантажувати свій розум та тіло. На самоті намагайтеся завжди займатися якоюсь справою: читати книги, слухати музику, малювати, проходити онлайн-курси, вивчати мову країни, в якій ви опинилися.

Як легше перенести розлуку з близькими?

Переживати тривалу розлуку із близькими важко. Розставання може спричинити депресію, тривогу чи апатію. Щоб легше перенести розлуку з близькими, дайте собі відповіді на такі запитання: «Чи можу я на це вплинути?», «Чи є в мене ресурси, щоб змінити ситуацію?» Якщо ваші відповіді негативні, наймудрішим рішенням буде прийняти ситуацію. Для цього намагайтеся:

- переміщувати фокус уваги з військових подій на мирні теми;
- підтримуйте онлайн-зв’язок із друзями, близькими за допомогою повідомлень, телефонних і відеодзвінків;
- дозволяйте собі мріяти та будувати плани;
- не скупіться на добрі слова для себе та близьких;
- налаштуйтеся на те, що новий досвід це добре.

 

Намагайтеся думати про те, що зараз багато українців перебувають у схожій ситуації. Усвідомлення, що ви не одні маєте подібну проблему, може полегшити ваш смуток. Так, доводиться бути гнучкими й підлаштовуватися під обставини, як це роблять туристи під час мандрівок.

 

Ви також можете спробувати уявити найгірший варіант розвитку подій. Дійшовши до цієї точки, ваш мозок усе одно думатиме, як із цього можна вибратися. Згодом ви зрозумієте, що нічого жахливого в новій країні чи в новому місті не станеться. Крім того, багато людей опинилися у схожих обставинах і змогли з ними впоратися, а значить, і у вас вистачить сил.