Для нормалізації життя та поліпшення емоційного стану батьків і дітей після переїзду в іншу країну психологи радять повернутися до рутинних справ, які вдома виконувалися  щодня. Якщо малюк уже забув свої корисні звички чи ще не засвоїв їх, батькам варто приділити увагу навчанню дитини. 

Говорити з дітьми про гігієну, здорове харчування та правильний розпорядок дня потрібно зрозумілою їм мовою — мовою гри та розваг. Так процес навчання стане легким для батьків і веселим для дітей. 

Допомогти в цьому можуть інтерактивні матеріали, зібрані у «Спільнотеці» — онлайн-ресурсі, що містить десятки інформаційних матеріалів на теми фізичного та ментального здоровʼя, харчування, освіти та розвитку дітей від 3 до 18 років. На сайті можна знайти онлайн-ігри, комікси, розмальовки та інші матеріали, які перетворять навчання дітей у захопливу пригоду.

Гігієна

Всі рутинні звички, що стосуються гігієни, є особливо важливими для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, адже їх дотримання є профілактикою різних захворювань. До особистої гігієни дітей відноситься щоденний комплекс процедур із догляду за тілом. Також важливо навчити дитину охайності в одязі, в її кімнаті та у ставленні до посуду. 

Рятівникик Чистоти

Так, навчити дитину дбати про особисту гігієну та порядок у домі та одязі допоможе сайт «Рятівники чистоти». Тваринки-рятівники познайомлять малечу з різними планетами (вмивання, чищення зубів, миття рук, миття посуду, чистих рушників, прання одягу, прибирання вдома), щоб вониі засвоїли нові навички. 

На сайті батьки можуть разом із дитиною прочитати опис планети та завчити нові правила. Після цього перевірити засвоєння матеріалу можна за допомогою анімованого тесту. А вже тоді пограти у гру та розфарбувати розмальовку. Після виконання всіх завдань кожен і кожна отримає «Посвідчення Рятівника чистоти». 

Знайти сайт можна у «Спільнотеці» за допомогою фільтрів: за темою (вакцинація, гігієна тощо), типом (гра, сайт, мультики) та аудиторією (інформація стосується дітей чи дорослих). 

Збалансоване харчування та розпорядок дня

У новій країні раціон харчування може відрізнятися від звичного дитині, але в будь-якому разі варто дотримуватися основних правил здорового харчування. Так само важливо повернутися до звичного розпорядку дня. Правильний режим дня та збалансоване харчування допоможуть дитині почуватися спокійнішою, щасливішою та енергійнішою. 

Комікс-гра «Щоденні звички Лелі й Северина» допоможуть батькам пояснити дитині важливість прогулянок на свіжому повітрі, потребу виважено використовувати мобільний телефон, особливо перед сном, правильно харчуватися та регулярно відпочивати. Комікс розповідає про один день із життя двох школярів. Вони діють по-різному й мають різні звички. Юні читачі дізнаються історію та аналізують вибір героїв: чи приносить він користь, чи шкодить їм. За допомогою коміксу батьки допоможуть дітям краще зрозуміти, які звички потрібні їм самим. Найважливіші завдання — опанувати навичку збалансованого харчування, правильного режиму дня та ознайомитися з видами корисних продуктів.

 

У «Спільнотеці» ви знайдете ще більше матеріалів та інструментів для розвитку дитини від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Брошури, листівки, комікси, розмальовки, робочі зошити, ігри, мультфільми та книги — користувачі можуть обрати матеріал у будь-якому форматі: завантажити і далі користуватися електронною версією або роздрукувати їх.