Залишити рідну домівку та розпочати життя заново в невідомому місці складно. Проте ще важче — знайти нове коло для спілкування. Для того, щоб допомогти переселенцям адаптуватись до життя в новій країні, більше дізнатись про його звичаї та знайти однодумців, UNICEF відкрив «Spilno HUBs». Це дружні простори, де українці можуть отримати підтримку в освітній, соціальній, юридичній та психологічній сферах, а також дізнатись необхідну інформацію про життя в місті, вивчити польську мову та потоваришувати із місцевим населенням. 

 

Усі послуги в хабах надаються безкоштовно та розраховані, як на дорослих, так і дітей. Наразі такі хаби відкрили в Лодзі, Любліні, Гдині та Білостоці, але невдовзі їх кількість в Польщі збільшиться. Ось перелік їх адрес:

Spilno Hub у Лодзі, ul. Tuwima 17a

Spilno Hub у Любліні, Kazimierza Wilekiego 8

Spilno Hub у Бялистоку, Świętego Rocha 3

Spilno Hub у Катовіцах,  ul. Morcinka 5-9

Spilno Hub у Гдині, ul. Starowiejska 25

 


«Spilno HUBs» працюють для всіх членів родини та покликані, допомогти їм відчути себе, як вдома в новому незнайомому місці. Зрозуміло, що для інтеграції в новій країні, потрібно базово володіти місцевою мовою та спілкуватись з її носіями. Але не менш важливо, пізнавати культуру країни, звичаї та сьогодення. Тому організатори влаштовують для українців та поляків, такі спільні культурні заходи, як от: уроки мистецтва, танцювальні класи, спортивні змагання, походи до театрів та музеїв, різноманітні святкування. Таким чином переселенці та місцеві спільно вибудують комунікацію між собою і краще розуміють один одного. 

На дітей в хабах чекатимуть професійні викладачі та цікаві заняття. Зокрема, діти зможуть весело провести вільний час з однолітками, відпочити після уроків та погратися. Також вони вивчатимуть польську мову разом із викладачем. А в деяких містах, для них навіть працюватимуть комп’ютерні класи. Учнів, які мають труднощі з різних шкільних предметів, можуть звернутись по допомогу до репетитора в хабі. 

 

У 2023 році в «Spilno HUBs» з’явиться багато проєктів для молоді з: опанування нових навичок для майбутньої професії, взаємодії з місцевими однолітками, розвитку власного потенціалу, моральної підтримки.