Провина вцілілого — це реакція організму людини на травматичні події. Вона може виникнути в особи, яка через війну переїхала у більш безпечне місце, наприклад, виїхала за кордон. Синдром може з’явитися, якщо людині вдалося вибратися живою та неушкодженою з небезпечного місця, тоді як інші досі залишаються там і змушені ховатися від обстрілів. Крім того, людина може відчувати провину вцілілого, якщо думає, що недостатньо зробила для убезпечення близьких, або вважає, що не так активно допомагає державі, військовим чи потерпілим, як інші. Провина вцілілого сильно впливає на впевненість у собі, здатність ухвалювати рішення й об’єктивно оцінювати ситуацію.

 

Існує перелік можливих симптомів синдрому, але людина не обов’язково відчуватиме їх на фізичному рівні. Наприклад, люди із синдромом вцілілого можуть відчувати щось подібне:

 

Психологічні:

    • постійні згадки про небезпечну ситуацію, нав’язливі думки;
    • нервозність, неспровокований гнів та часті зміни настрою;
    • зневіра, апатія, безпорадність, зниження мотивації;
    • думки про суїцид.

Фізіологічні:

    • головний біль;
    • відсутність апетиту, нудота, біль у шлунку або животі;
    • безсоння;
    • прискорене серцебиття.


Як упоратися із синдромом вцілілого?

Як ми писали вище, провину вцілілого відчувають переважно люди, які виїхали в безпечне місце. Тому першим аргументом, що заспокоїть людину, буде фраза: «Ти вже приносиш користь». Потрібно пояснити особі, що перебування в безпеці означає, що:

- за вас менше хвилюватимуться близькі;
- якщо вдалося виїхати з дітьми чи літніми людьми, то ви вже убезпечили їх від потенційних ризиків;
- рятівникам і військовим легше робити свою роботу, коли немає загрози для цивільного населення.

 

Далі ви можете нагадати людині, що вона щодня робить речі, які допомагають іншим почуватися краще. Наприклад, прибирання, приготування їжі, піклування про фізичне та ментальне здоров’я близьких, виховання дітей, облаштування простору для життя. 


Ви можете запропонувати людині взяти участь у волонтерській діяльності там, де вона перебуває. Або зайнятися пошуком роботи, якщо є така можливість і потреба. 

 

Крім того, добре було б знайти однодумців і долучитися до спільної діяльності. Приміром, знайдіть у соцмережах спільноти українців там, де ви зараз перебуваєте, стежте за їхніми активностями та беріть участь у спільних акціях. 

 

Людині, яка має синдром вцілілого, потрібно нагадувати, що попри обставини вона є опорою для своїх близьких і що вона вже достатньо робить заради добробуту інших.

 

Психологічна підтримка

Якщо відчуття провини вцілілого прогресує, посилюється і вам довго не вдається вийти з цього стану, не соромтеся попросити допомоги у близьких або самостійно звернутися по психологічну підтримку. А якщо ви бачите, що попри докладені зусилля вашій близькій людині не стає краще, запропонуйте їй разом пошукати відповідних фахівців.

Корисні посилання

    1. Психологічна підтримка українців у Польщі. Телефон довіри: +48222552202.
    2. Добірка контактів українських психологів та платформ надання психологічної підтримки.
    3. Психологічна допомога від Інституту когнітивного моделювання на платформі «Розкажи мені» працює цілодобово й безкоштовно. Після отримання вашої заявки спеціаліст зв’яжеться з вами якомога швидше. Окрім того, працює чат-бот першої психологічної допомоги в Telegram за ніком @friend_first_aid_bot.
    4. Проєкт психологічної підтримки «Поруч»
    5. «Ла Страда-Україна» пропонує безоплатні психологічні консультації для батьків і дітей. Національна гаряча лінія для дітей та молоді працює щодня з 9:00 до 21:00 за номерами: 0 800 500 225, 116 111. Зв’язатися «Ла Страда-Україна» також можна в Instagram та Telegram.
    6. Кризове консультування «Варто жити» працює за номером: 5522 (для абонентів Lifecell та Vodafone Ukraine усі дзвінки безкоштовні). Для абонентів Kyivstar — за номером: +38 (093) 170 72 19 (вартість дзвінків згідно з тарифами мобільного оператора; лінія працює з 11:00 до 19:00 з понеділка по п’ятницю).  
    7. Контакти психологів та психотерапевтів, які готові безоплатно надавати консультації.
    8. Психологічна підтримка українців під час війни від психотерапевтів-практиків. 
    9. «Психологічна оборона України»: фахова безкоштовна підтримка, корисні статті у період війни.
    10. «Ветеран Хаб» запустив лінію підтримки для близьких ветеранів і військових за телефоном: +38 (067) 348 28 68 (щодня з 8:00 до 22:00). Усі консультації безоплатні та конфіденційні. До того ж можна отримати консультації юристів щодо документів для оформлення у новому місці, для виїзду за кордон, отримання соціальних виплат, а також освіти дітей.
    11. Психологи кар’єрного хабу «Розірви коло» готові допомогти жінкам знизити рівень стресу і тривоги. Консультації доступні телефоном, а також через Messenger, Viber, Telegram. Контакти:
        • Марина: +38 (098) 996 97 90;
        • Євген: +38 (097) 314 53 83;
        • Марта: +38 (050) 371 40 55 (У Львові офлайн);
        • Наталія: +38 (098) 929 75 53 (У Львові офлайн).

12. Центр психологічної допомоги в Івано-Франківську.
13. «Восток SOS»: кризова психологічна підтримка за телефоном +38 (050) 132 46 06. Гаряча лінія психологічної підтримки працює за номерами:
+38 (050) 132 46 06; +38 (095) 020 79 04 (Vodafone); +38 (068) 461 53 55 (Kyivstar).

Якщо у вас немає змоги зателефонувати на гарячу лінію, ви можете залишити заявку онлайн через Google-форму за посиланням