Від початку війни в Україні за кордон виїхало понад 5 мільйонів людей, а щонайменше 7 мільйонів українців стали внутрішніми переселенцями, щоб убезпечити себе та рідних. Проте часто після того, як люди дісталися безпечного місця, у них виникає синдром біженця.

Синдром біженця — це емоційний стан, коли людина шкодує про своє рішення покинути власний дім, рідну країну та близьких у важкий час. У декого синдром може посилюватися в оточенні інших біженців.

Симптоми синдрому

 

За наявності синдрому біженця люди можуть відчувати:

    • почуття втрати рідного дому;
    • страх за себе та близьких, які не поїхали;
    • відсутність перспектив, невпевненість у завтрашньому дні;
    • почуття своєї непотрібності, покинутості та самотності;
    • почуття провини через перебування у безпеці;
    • підвищену дратівливість та спалахи агресії;
    • пригнічений настрій, емоційну відстороненість або емоційне оніміння.

 

Як упоратися із синдромом біженця?
Найважливіше — не знецінювати власні почуття та переживання. Необхідно вивільнити негативні емоції в екологічний спосіб: поплакати, висловити близьким свої переживання, погрюкати ногами, зробити інтенсивні фізичні вправи і видихнути. Також важливо не намагатися порівнювати свої проблеми з проблемами людей, які залишилися в гарячих точках. Адже бути в безпеці — це базова потреба людини, а не забаганка. 

 

Синдром біженця не зникне з часом, якщо ви не повернетеся до рутинних справ, а також не почнете робити те, що робить вас щасливішими. Наприклад, якщо ви знаєте, що на певний час залишаєтеся в конкретному місці, спробуйте облаштувати новий життєвий простір, зайнятися прибиранням чи приготуванням їжі. Запропонуйте іншим мешканцям тимчасової домівки організувати спільну вечерю із традиційними стравами і запросіть господарів. Або долучіться до активностей місцевої спільноти українців, яку ви можете знайти у соцмережах. Участь у спільних акціях, волонтерська діяльність, комунікація з однодумцями — все це поступово почне пом’якшувати ваші переживання. 

 

До того ж не забувайте про речі й заняття, які в мирному житті дарували вам задоволення. Наприклад, якщо ви любили випити кави з подружкою в обід чи сходити на вихідних в кіно, робіть це. Якщо поруч немає близьких людей, спробуйте запросити когось із вашого кола волонтерів, співмешканців чи просто киньте запит у спільноті українців у соцмережах. 

 

Проте якщо ви помічаєте, що всі попередні поради не дають результату і ваш стан прогресує, не соромтеся звернутися по допомогу до психолога. 

 

Корисні посилання

    1. Психологічна підтримка українців у Польщі. Телефон довіри: +48222552202.
    2. Добірка контактів українських психологів та платформ надання психологічної підтримки.
    3. Психологічна допомога від Інституту когнітивного моделювання на платформі «Розкажи мені» працює цілодобово й безкоштовно. Після отримання вашої заявки спеціаліст зв’яжеться з вами якомога швидше. Окрім того, працює чат-бот першої психологічної допомоги в Telegram за ніком @friend_first_aid_bot.
    4. Проєкт психологічної підтримки «Поруч»
    5. «Ла Страда-Україна» пропонує безоплатні психологічні консультації для батьків і дітей. Національна гаряча лінія для дітей та молоді працює щодня з 9:00 до 21:00 за номерами: 0 800 500 225, 116 111. Зв’язатися «Ла Страда-Україна» також можна в Instagram та Telegram.
    6. Кризове консультування «Варто жити» працює за номером: 5522 (для абонентів Lifecell та Vodafone Ukraine усі дзвінки безкоштовні). Для абонентів Kyivstar — за номером: +38 (093) 170 72 19 (вартість дзвінків згідно з тарифами мобільного оператора; лінія працює з 11:00 до 19:00 з понеділка по п’ятницю).  
    7. Контакти психологів та психотерапевтів, які готові безоплатно надавати консультації.
    8. Психологічна підтримка українців під час війни від психотерапевтів-практиків. 
    9. «Психологічна оборона України»: фахова безкоштовна підтримка, корисні статті у період війни.
    10. «Ветеран Хаб» запустив лінію підтримки для близьких ветеранів і військових за телефоном: +38 (067) 348 28 68 (щодня з 8:00 до 22:00). Усі консультації безоплатні та конфіденційні. До того ж можна отримати консультації юристів щодо документів для оформлення у новому місці, для виїзду за кордон, отримання соціальних виплат, а також освіти дітей.
    11. Психологи кар’єрного хабу «Розірви коло» готові допомогти жінкам знизити рівень стресу і тривоги. Консультації доступні телефоном, а також через Messenger, Viber, Telegram. Контакти:
        • Марина: +38 (098) 996 97 90;
        • Євген: +38 (097) 314 53 83;
        • Марта: +38 (050) 371 40 55 (У Львові офлайн);
        • Наталія: +38 (098) 929 75 53 (У Львові офлайн).

12. Центр психологічної допомоги в Івано-Франківську.
13. «Восток SOS»: кризова психологічна підтримка за телефоном +38 (050) 132 46 06. Гаряча лінія психологічної підтримки працює за номерами:
+38 (050) 132 46 06; +38 (095) 020 79 04 (Vodafone); +38 (068) 461 53 55 (Kyivstar).

Якщо у вас немає змоги зателефонувати на гарячу лінію, ви можете залишити заявку онлайн через Google-форму за посиланням