Для того, щоб отримати тимчасовий захист у Польщі, українцям необхідно отримати номер (код) PESEL. Це одинадцятизначний цифровий символ, за яким ідентифікують особу власника. Номер PESEL використовують під час звернення до різноманітних органів влади, наприклад, для оформлення соціальної допомоги, реєстрації власної справи в Польщі, під час працевлаштування або отримання медичної допомоги. 

Номер PESEL містить у собі такі дані: дата народження, порядковий номер, стать та контрольні цифри. 

Для того, щоб отримати номер (код) PESEL, потрібно підготувати заяву. Ознайомитись із бланком заяви ви можете за цим посиланням. Подати документи можна у будь-якій адміністрації гміни або в адміністрації міського району. Знайти їхні адреси можна тут.

 

Зверніть увагу! У зв’язку зі зменшенням попиту, з 7 червня 2022 року цю послугу можна буде отримати лише в районних делегаціях Бюро Адміністрації та Справ Громадян (Delegatur Biura Administracji i Spraw Obywatelskich). 

 

До заяви внесіть відомості документа, що підтверджує ваші дані. Якщо такого немає, то підписання заяви є еквівалентним заяві про те, що ваші дані коректні. Якщо ви подаєте заяву від імені дитини віком до 18 років, то потрібно також надати відомості про батьків/опікунів.

 

До заяви потрібно додати кольорове фото 35х45 мм. Ось тут можна Ви можете додатково перевірити умови, яким має відповідати фото. 

 

Як подати заяву

 

Заяву на отримання PESEL подають особисто. Присутність дитини до 12 років не потрібна, крім тих випадків, коли її особа встановлюється на підставі заяви. 

 

Важливо: під час процедури у заявника беруть відбитки пальців. Ця норма не стосується дітей до 12 років. 

 

Після подання заяви ви отримаєте роздруківку — підтвердження номера PESEL.

Детальніше про те, як відновити PESEL читайте тут