Сильні та раптові страх і тривога можуть означати, що в людини почалась панічна атака. Такий стан може супроводжуватись такими фізичними реакціями, як: тремтіння, прискорене серцебиття, пітливість, біль або дискомфорт у грудях, нудота і запаморочення. Панічна атака може виникнути, як за умов стресової ситуації, так і випадково за нормальних обставин. 

 

Подібний стан може видаватись людині страшним. Наприклад, вона може думати, що втрачає контроль, що у неї серцевий напад або, що вона помирає. Під час такого стану, людину супроводжує відчуття, що вона ніби відірвалась від свого розуму, тіла чи оточення. Однак, варто зауважити, що фізичної шкоди панічні атаки не роблять. 

 

Що робити, аби заспокоїтись в разі панічної атаки?

Нагадайте собі, що це відчуття тимчасове – намагайтеся пам’ятати, що панічні атаки завжди закінчуються і вам нічого не загрожує. Пам’ятайте, що фізичні відчуття викликані викидом адреналіну. Під час такого стану вам треба набратися терпіння й дочекатися зниження рівня адреналіну.

 

Вам необхідно перемістити увагу з вашого переживання на щось інше. Наприклад, може допомогти, якщо ви зосередитесь на повільному та м’якому диханні. Для цього треба порахувати до п’яти, повільно вдихаючи, і знову, повільно видихаючи. Може також допомогти, якщо ви покладете одну руку на живіт, і простежите, як ваша рука підіймається й опускається, коли ви глибоко дихаєте.

 

Також, використовуйте свої відчуття – помічайте деталі з навколишнього світу. Наприклад, сфокусуйтесь на тому, які звуки ви можете почути; як відчувається земля, коли ви рухаєте ногами; що бачите; що відчуваєте на запах. Фактично весь цей процес можна назвати технікою «5-4-3-2-1». Тобто це коли ви – спочатку назвичаєте 5 речей, які ви можете побачити; далі 4 речі, які ви можете відчути; згодом 3 речі, які ви можете почути; за тим 2 речі, які ви можете понюхати; і насамкінець 1 річ, яку ви можете скуштувати.

 

У випадку, коли панічні атаки посилюються або стають частішими, або якщо вони заважають вам займатися звичайною діяльністю – зверніться за допомогою до професійного медичного або соціального працівника. Вони можуть допомогти вам зрозуміти, що викликає такі атаки, і підтримати вас, навчивши вас додаткових технік управління тривогою.

 

Як допомогти тим, в кого панічна атака?

Люди не завжди одразу помічають, що в когось із оточуючих чи знайомих поруч відбувається панічна атака. Проте люди, які все ж помічають схвильованого, можуть трішки злякатись. Але ж все ж таки, якщо ви захочете допомогти знайомій людині подолати атаку, запитайте в неї, чи буде їй зручно прийняти вашу допомогу. Якщо ж відповідь позитивна, все ж пам’ятайте, що якщо тиснути або змушувати людину робити те, до чого вона не готова, це може погіршити ситуацію.

 

Найважливіше, намагатись бути терплячим та спокійним із людиною, що переживає панічну атаку. Пам'ятайте, що вона не обирає, що відчувати. Ось що ви можете зробити для неї:

      • м'яко повідомте, що думаєте, що в людини панічна атака, й що ви будете поруч, щоб допомогти їй впоратися з нею;
      • порадьте їй дихати повільно й глибоко – це може допомогти, адже це дещо структуроване та повторюване, на чому вона може сфокусуватися. Також можна рахувати вголос та дихати разом з нею;
      • запропонуйте їй тихенько сісти десь, де вона зможе сфокусуватися на диханні, поки не стане краще;
      • порадьте їй використати відчуття та поспостерігати за навколишнім світом. Наприклад, назвати 5 речей, які вона бачить; 4 речі, які вона відчуває; 3 речі, що може почути; 2 речі, які може понюхати; й 1 річ, яку може скуштувати.