«Поруч» — це проєкт психологічної підтримки з онлайн- та офлайн-групами для підлітків, батьків та освітян, чиє звичне життя порушила війна. Психологи працюють для того, щоб досвід кожного та кожної не залишився непереборною травмою на все життя.

Не всі зараз мають можливість обговорити пережите, поділитися переживаннями, отримати підтримку, зрозуміти, що робити зі своїми емоціями та почуттями близьких, відчути захищеність та дізнатися про інструменти, які допоможуть впоратися зі стресом і повернути контроль над своїм життям. І саме «Поруч» створює можливість опинитися у спільноті людей, які розуміють і підтримують одне одного.

Основний інструмент допомоги батькам, підліткам та освітянам у «Поруч» — онлайн-зустрічі у ZOOM, що проходять двічі на тиждень упродовж місяця.  Участь у заняттях безкоштовна. Кожне з них триває 60 хвилин, а точний час початку узгоджується з усіма учасниками групи. В кожній групі до десяти учасників та ведучий-психолог. До роботи «Поруч» долучаються професійні психологи з навичками допомоги людям, на яких вплинула війна, а також ті, хто пройшов підготовку і став до надважливої у цей час роботи.  

«Поруч» — спільний проєкт Міністерства освіти і науки України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ «Волонтер».

 
Кому та з чим допоможе проєкт «Поруч»?

Батькам важливо мати стабільний психологічний стан, щоб підтримати свою дитину. Наприклад, під час авіапольотів стюардеси завжди наголошують на тому, що під час надзвичайної ситуації необхідно одягнути кисневу маску спочатку на себе, а потім на дитину. Адже якщо дорослий втратить свідомість, то він не зможе допомогти малечі. Так само і з психікою: варто спочатку заспокоїти та врівноважити себе, щоб віднайти сили для допомоги дитині. Під час занять у проєкті «Поруч» батьки дізнаються:

    • як підтримати себе та своїх близьких;
    • як управляти емоціями у складні часи;
    • як притлумити біль і знайти себе в нових життєвих умовах;
    • як планувати у часи невизначеності;
    • де знайти ресурси для цього.

Дітям, зокрема підліткам, теж важливо висловити свої переживання від пережитих жахів війни та емоції. І саме коло однолітків під менторством психолога може допомогти із цим. Під час занять у проєкті «Поруч» підлітки зможуть:

    • поділитися переживаннями про події навколо та у своїй країні;
    • відчути підтримку інших учасників групи та фахівців;
    • знайти способи підтримки себе і близьких у складні часи;
    • просто спілкуватися з однолітками та бути у спільноті людей, які розуміють і підтримують одне одного.

Українські вчителі та вихователі продовжують робити свою роботу і, окрім освітньої діяльності, вони ще й часто є менторами для своїх учнів. Завдяки проєкту «Поруч» освітяни дізнаються:

    • як підтримати себе та дітей;
    • як управляти емоціями у складні часи;
    • як реагувати на поведінку дітей екологічно;
    • де знайти ресурси для цього.

 

Відгуки про участь у проєкті

Часом людей може лякати робота у групах, але не варто цього боятися, адже всі люди приходять з однаковим запитом — допомогти собі та близьким, мати інструменти, щоб упоратися зі складною ситуацією. А отже, усі одне одного розуміють. 

Ось відгук однієї з учасниць:

«Я дуже рада, що змогла відвідати ці зустрічі. Я мала змогу поділитися своїми думками та відчуттями, знаючи, що мене зрозуміють і щось порадять. Коли ми робили одну вправу, мені це допомогло припинити хвилюватися. На цих зустрічах я згадувала те, що давно забула: що той чи інший спосіб розв’язання проблем є або обов’язково буде!

 

Я б хотіла, щоб такі зустрічі продовжувалися, бо ще є тисячі людей, яким дійсно потрібна допомога в цей скрутний час. Я навіть встигла знайти однодумців і співрозмовників! Дякую за все!»