Для багатьох великих та маленьких українців, які були змушені покинути рідні домівки, повернення додому — радісна та довгоочікувана подія. Однак, якщо ви мешкаєте на деокупованих територіях, варто приділити особливу увагу безпеці та психологічній підтримці. 

 

Безпека понад усе 

У покинутих чи зруйнованих обстрілами будівлях, лісосмугах та в полі, що не обробляється, можуть бути міни, снаряди або вибухонебезпечні предмети, залешині після бойових дій. Дотримуйтеся простих правил та розкажіть про них дитині, щоб не наразитися на небезпеку. 

      • Нічого не піднімайте з землі

Вибухонебезпечні предмети маскують чи ховають у предметах або іграшках. Тому не беріть незнайомі предмети із землі до рук та не кидайте в них каміння. А також попередьте дітей про приховану небезпеку. 

      • Оминайте незнайомі місця

На незнайомих шляхах, стежках чи в зруйнованих будівлях також можуть бути вибухонебезпечні предмети. Оминайте лісосмуги, поля, порослі травою ліси, в яких були бойові дії. Не заходьте до порожніх чи зруйнованих будинків і не підходьте до техніки, яка залишилась після бойових дій.  

      • Звертайте увагу на знаки 

Не нехтуйте попередженням про міни на саморобних та офіційних знаках. Навчіть дитину звертати увагу на таку інформацію та донесіть її важливість — це може врятувати життя. 

      • Будьте на зв’язку

Дбайте про те, щоб завжди мати зв’язок із дитиною: тримайте телефони зарядженими. Якщо дитина вже достатньо доросла, щоб проводити час без вас, домовтеся про те, щоб ви завжди знати місце її перебування. 

      • Зберігайте спокій

Якщо ви зрозуміли, що перебуваєте у небезпечному місці або біля нього, спершу зупиніться, подумайте, а вже потім дійте. Якщо ви помітили небезпечні чи підозрілі предмети, одразу зателефонуйте 101 та повідомте про це рятувальників. 

 

У “Спільнотеці” ми зібрали багато корисних та цікавих матеріалів про мінну безпеку для дітей різного віку: 

    • Серія мультиків “Пес Патрон” з улюбленим героєм дітлахів;
    • Розмальовки про правила поводження з вибухонебезпечними предметами;
    • Набір ілюстрованих плакатів;
    • Онлайн-уроки за участі пса Патрона, Дмитра Монатіка та рятувальника Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) для учнів 1-4 та 5-11 класів. 

Також багато інтерактивних матеріалів ви також можете знайти на сайті “Безпека.Інфо”

 

Психологічна адаптація 

Повернення додому може знову занурити у переживання травматичних подій та загострити стрес як у вас, так і у ваших дітей. Якщо ви перебували під обстрілом, втратили рідних чи друзів, бачили мертвих людей або почували провину чи самотність через те, що залишили дім, це може спричинити ПТСР — посттравматичний стресовий розлад. ПТСР може проявлятися через загострену пильність та відчуття небезпеки без причин, агресивність або депресивні стани, тривожність, погіршення пам’яті та тілесні симптоми (головний біль, спазми шлунку, ломота в спині). 

Якщо ви пережили травматичну подію, нормально почувати себе інакше. Однак якщо тривожні симптоми тривають більше кількох місяців, зверніться до сімейного лікаря або на гарячу лінію психологічної допомоги. 

 

Чи реально знизити ризик ПТСР у дитини?

Звісно, кожна мама думає перш за все про здоров’я та безпеку своєї дитини. Однак ви маєте пам’ятати: щоб бути підтримкою та опорою для дітей, ви потрібно перш за все стабілізувати власний психологічний стан. За потреби звертайтеся до кваліфікованих фахівців проекту "Поруч", а також керуйтеся простими порадами від психологів, що допоможуть підтримати себе та дитину:

Режим дня — це важливо 

Активності з дитиною, прийоми їжі та сон в однаковий час повертають відчуття контролю та зменшують невизначеність. 

Розмови лікують 

Не замикайтеся в собі — спілкування з тими, кому ви довіряєте, може допомогти зменшити тривожність та відчуття самотності.

Дозвіл на радість 

Навіть в умовах війни дозволяйте собі та дитині маленькі радощі — це допоможе підтримати емоційний стан. 

Турбота про тіло 

Перш за все, потурбуйтесь про себе, що мати ресурс та сили піклуватися про свою дитину та інших близьких людей. Намагайтеся збалансовано харчуватися, висипатися та фізичну активність. Будьте прикладом для своєї дитини. 

Розслаблення — це навичка

Спробуйте медитацію або інші вправи на розслаблення. Намагайтеся не прокручувати в голові травматичні події та фокусуватися лише на тому, що ви в силах змінити.