Більшість українців, які виїхали в Польщі, через війну в Україні, обрали залишитись там та отримували фінансову допомогу від польського уряду. Але наразі ситуації змінюється і українці, які перебували в Польщі, повертаються додому, чи планують переїхати в третю країну. Проте окрім побутових складнощів під час ще одного переїзду, варто подбати про свій PESEL. 

 

У польському законі, немає умов за яких можна і потрібно скасувати PESEL, адже за допомогою нього фіксують перебування людей на території Польщі. Тому, якщо ви вирішили поїхати в іншу країну, чи повернутись в Україну — не потрібно писати жодних заяв про відмову від PESEL.

ZUS — це польське управління соціального страхування, який займається виплатами українцям, які обрали Польщу в якості країни для тимчасового захисту. Нещодавно саме він проінформував, що українці, які отримували допомогу за програмами 500+ та Сімейний капітал опікунчий тощо, мають право на виплати, лише в разі свого знаходження на території Польщі. При виїзді з країни терміном більше ніж на 30 днів, виплати принипяться. Те саме стосується безкоштовної медицини, страхування та іншої соціальної допомоги. А ті, хто поїхав і не повідомив про це службу, повинен буде повернути кошти із відсотками. Тобто, якщо ви отримували фінансові виплати в Польщі, чи тільки подали заявку на їх отримання, але вирішили поїхати додому, чи в іншу країну — вам обов’язково потрібно сповістити про це ZUS.

Якщо ви плануєте залишити країну менше, ніж на 30 днів, то можете не писати про це ZUS. Також не потрібно сповіщати службу про від’їзд тим, хто не отримував жодної фінансової допомоги.

Отож, розповідаємо, як повідомити ZUS про те, що ви вирішили залишити Польщу. По-перше, можете зробити це, як онлайн так і офлайн. По-друге, це варто робити до того, як ви покинете країну. 

 

Для того, щоб повідомити службу про ваш від’їзд офлайн, потрібно звернутися до місцевого відділення ZUS і подати письмову заяву. Починаючи з наступного місяця допомога виплачуватись не буде.

 

Для того, щоб подати заяву онлайн, потрібно зайти на портал PEU ZUS, написавши загального листа POG (Pismo ogólne POG). Детальніше з процедурою можна ознайомитись на цьому ресурсі