Підлітковий період — один з найважчих і найстресовіших періодів як для дитини, так і батьків. Тож надзвичайна ситуація та подолання її наслідків може стати додатковим викликом і тягарем для підлітка та його родини. 

 

У підлітків можуть спостерігатися ті ж реакції на стресові ситуації, що і в дітей молодшого віку: зміни у настрої, порушення сну та режиму харчування, зниження концентрації. Проте потрібно враховувати особливості вікової психології, обираючи той чи інший спосіб допомоги. Ділимося порадами від психологів, які допоможуть батькам пережити стресові ситуації разом з маленькими бунтівниками.      

 

      • Бажання свободи — це нормально 

Для підлітків природно хотіти незалежності від своїх батьків, що може бути важко в надзвичайних ситуаціях, коли вам хочеться тримати дітей поряд. Намагайтеся поважати особистий простір свого підлітка та давайте йому можливість усамітнитися та побути у тиші. 

      • Зі смартфона в офлайн  

Хоча підліткам важливо бути "на зв'язку", надмірне читання новин може лише підвищити рівень тривожності. М’яко спонукайте підлітків більше часу проводити офлайн. 

      • Дружба зцілює 

Спілкування з однолітками допоможе вашому підлітку обмінятися пережитим досвідом та подолати самотність. Постарайтеся допомогти дитині зв’язатися з її друзями, якщо це можливо (наприклад онлайн або у телефонній розмові). 

      • Відпускайте контроль  

Намагайтеся віддавати своїй дитині частину контролю і відповідальність за певні сфери життя. Наприклад, разом визначайте комфортний розклад дня та надавайте можливість підлітку самостійно приймати рішення там, де це доречно. А також заохочуйте підлітків допомагати іншим — це дає їм відчуття сили та власної гідності.

      • Відкати і гойдалки  

Під час стресових ситуацій деякі підлітки можуть порушувати правила, встановлені вами, і проявляти ризиковану поведінку. Намагайтеся не робити з цього катастрофи: у всіх бувають погані дні. Якщо ви відчуваєте злість або розчарувані поведінкою вашого підлітка, краще взяти паузу і заспокоїтися. Поверніться до розмови пізніше, коли емоції вщухнуть: це допоможе вам підтримувати повагу і доброзичливість у стосунках.