У кожному воєводстві є щонайменше один Консультативно-діагностичний пунктів (ПКД), де кожен дорослий може без направлення, анонімно й безкоштовно пройти тестування на ВІЛ та отримати післятестову консультацію. Сертифіковані консультанти, які в них працюють, нададуть необхідну інформацію про прийом спеціаліста. Адреси консультативно-діагностичних пунктів можна знайти на сайті Національного центру боротьби зі СНІДом. Зокрема, у Підляському воєводстві консультативно-діагностичний центр розташований у Білостоці за адресою вул. Бема, 2. Графік роботи: понеділок і середа з 15:00 до 17:30. Більше інформації за номером: +48 882122228.

Психологічну підтримку можна отримати в онлайн-клініці ВІЛ/СНІДу, написавши повідомлення в цій контактній системі або зателефонувавши в центр довіри за номерами: +48 800888448 (підключення безкоштовне), +48 226928226 (підключення платне згідно з тарифами оператора).

Українці з ВІЛ, які не можуть продовжити лікування антиретровірусними препаратами, мають звернутися до клінік з лікування ВІЛ/СНІДу, які діють при референтних центрах за програмою «Антиретровірусне лікування людей, які живуть з ВІЛ, у Польщі» на 2022–2026 роки. Їхні адреси та телефони доступні на сайті Національного центру боротьби зі СНІДом у вкладці «Пацієнти з України».

У Підляському воєводстві також можна звернутися за допомогою в  Консультативний пункт для дорослих з ВІЛ чи СНІД при Університетській клінічній лікарні в Білостоці (відділення інфекційних хвороб та гепатології). Центр розташований за адресою: вул. Кранова, 14, блок C, нижній перший поверх (будь ласка, скористайтеся домофоном). Реєстрація в корпусі Г або за телефоном: +48 858316446. Графік роботи: 7:25-14:00 (лікар працює з 10:00 до 14:00).

Крім цього, є можливість звернутися до Національного центру боротьби зі СНІДом, надіславши електронного листа на пошту [email protected]. Під час візиту до центру варто мати при собі медичну документацію з інформацією про лікування (якщо вона доступна). Антиретровірусна терапія є безкоштовною. 

Хто може звернутися до Національного центру боротьби зі СНІДом?
1. Кожен з ВІЛ/СНІД, особливо вагітні жінки та діти, які повідомляють про потребу в консультації та проблеми з нестачею ліків.

2. Усі, хто потенційно міг заразитися ВІЛ-інфекцією, наприклад, унаслідок згвалтування, уколу голкою невідомого походження або інших подій. Як мінімум варто пам’ятати про постконтактну профілактику (ПКП), яку також можуть надати в центрах. Незважаючи на причини інфікування, варто якомога швидше звернутися до інфекційної лікарні, яка надає антиретровірусну терапію. Ліки в межах постконтактної терапії надаються безкоштовно. 

Список контактних центрів, де можна отримати допомогу в разі (потенційного) інфікування ВІЛ, шукайте на цьому сайті (потрібно натиснути на рядок внизу «Цілодобові телефонні дзвінки в лікарні та клініки»). 

За цим посиланням ви можете більше дізнатися про доконтактну та постконтактну профілактику для українців у Польщі.