Ця стаття містить рекомендації про підготовку до повені, які можуть врятувати життя та зберегти здоров’я багатьох людей. Нижче подано ключові поради для забезпечення безпеки під час стихії.

Як підготуватись?

1. Слідкуйте за прогнозами та попередженнями. Регулярно стежте за новинами через місцеві ЗМІ та офіційні джерела, які попереджають про можливі повені.

2. Знайдіть маршрути евакуації. Заздалегідь ознайомтеся з безпечними зонами на підвищених ділянках місцевості та пунктами евакуації.

3. Підготуйте екстрені контакти. Переконайтеся, що у вас є актуальні контакти рідних, друзів, сусідів та місцевих служб екстреної допомоги. Тримайте мобільні пристрої зарядженими, а також майте при собі портативні акумулятори.

4. Зберіть необхідні речі. Заздалегідь підготуйте водонепроникну сумку з найважливішими речами, зокрема:

    • Питну воду (на 3 дні на кожного члена сім'ї)
    • Їжу тривалого зберігання
    • Ліки, що приймаються на регулярній основі
    • Ліхтарик, батарейки
    • Засоби гігієни
    • Документи (посвідчення особи тощо)

Що робити під час повені?

1. Виконуйте інструкції місцевої влади. Дослухайтеся до порад місцевих органів влади та екстрених служб. Якщо надходить наказ про евакуацію, негайно дійте та залиште свій будинок. Заберіть заздалегідь підготовлені речі та переконайтеся, що ви готові до тривалої відсутності.

2. Попіклуйтесь про свій дім перед евакуацією. Якщо дозволяє час і ситуація не становить загрози, вимкніть усі електроприлади, перекрийте газ і воду, щоб запобігти аваріям у разі підйому води.

3. Уникайте води. Пам’ятайте, що навіть незначна глибина потоку може бути небезпечною. Ніколи не намагайтеся долати воду пішки, на автомобілі чи вплав.

4. Тримайте дітей у безпеці. Діти повинні бути під постійним наглядом та триматися подалі від води, яка може бути заражена вірусамиб бактеріями, паразитами, хімікатами та іншими небезпечними речовинами.

Дії після повені

1. Повертайтеся до осель тільки за дозволом. Повертайтесь до свого дому лише після того, як відповідні служби оголосять, що це безпечно.

2. Дотримуйтесь правил гігієни. Після повені вода може бути забруднена шкідливими речовинами, тому обов’язково мийте руки з милом і чистою водою. Особливо важливо не дозволяти дітям контактувати з брудними предметами або водою.

3. Вода і їжа. Перед вживанням обов'язково кип'ятіть воду не менше трьох хвилин, навіть якщо вона здається чистою. Викиньте продукти, які контактували з водою внаслідок затоплення, щоб уникнути отруєння. Якщо з продуктів, які були щільно закриті, при відкриванні виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти змінили або втратили колір – їх не можна їсти.

Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:

    1. Вимити все гарячою водою з миючим засобом.
    2. Промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привозна питна вода, вода з централізованої системи водопостачання або та, що очищена спеціальними засобами.
    3. Облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо.

4. Повернення в оселю. Якщо ви повертаєтеся до своєї оселі після затоплення, існує небезпека, що вона забруднена пліснявою або каналізаційними водами, які можуть нашкодити вашому здоров’ю. Якщо оселя була закрита протягом кількох днів, спочатку відкрийте всі двері та вікна, щоб провітрити її, та залиште приміщення принаймні на 30 хв. Тільки після цього можете заходити в оселю надовше.

Якщо ваша оселя була затоплена, вона також може бути забруднена каналізаційними водами. Обов’язково мийте руки з милом або обробляйте їх антисептиком після контакту з повеневою водою та з предметами, які були в ній. Крім того, дезінфікуйте всі поверхні в помешканні.

Почніть сушити затоплені ділянки протягом перших 24-48 годин після відходу води, щоб запобігти утворенню плісняви. Речі, які не можна очистити або просушити, слід викинути.

Поради щодо здоров'я

Повінь може значно підвищити ризик зараження інфекційними захворюваннями, тому важливо:

  • Регулярно мийте руки з милом і чистою водою
  • Намагайтесь якнайшвидше вибратись із води і обмежити будь які контакти з водою
  • Кип'ятіть воду перед вживанням щонайменше 3 хвилини

Емоційна підтримка дітей

Повінь може спричинити стрес для всієї родини, особливо для дітей. Після стихії створіть для них простір, де вони почуватимуться у безпеці, дайте можливість поговорити про свої переживання. Спробуйте зберегти звичний розпорядок дня, а також звертайте увагу на ознаки емоційного дискомфорту.

Більше інформації можна знайти тут.