Погодні умови осені та зими традиційно послаблюють організм людини. Щоб захистити себе від ГРВІ чи грипу в такий період, можна зробити щеплення. Українці, які знаходяться в Польщі можуть безкоштовно чи за часткової оплати, отримати щеплення проти грипу, та захистити себе та своїх близьких від хвороби. 

Грип — гостре сезонне вірусне захворювання, яке супроводжують: висока температура 40, сильний сухий кашель, болі в м’язах, головний біль, погіршення апетиту, а сам процес лікування може тривати 2-3 тижні. Через неправильне лікування чи особливості організму, після одужання можуть бути ускладнення.

Пік захворювань на грип в Польщі, припадає на січень-березень місяць, але вакцинуватись від нього можна повсякчас. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом, або через предмети побуту. Рекомендують робити щеплення від грипу раз на рік. Звісно найсприятливіші умови для запобігання грипу, це коли ви вакцинувалися за 2-3 тижні до старту «сезону». Особливо для людей, які схильні захворіти на грип та переносити хворобу в особливо тяжких станах. 

В Польщі вакцинувати рекомендують всіх дітей від 6 місяців життя до 18 років, адже грип у дітей зазвичай лікується тяжко. В групу ризику також входять: вагітні жінки (можна вакцинуватись на будь-якому місяці), люди з хронічними хворобами та люди похилого віку. 

Зараз у Польщі щеплення роблять безкоштовно і за допомогою вакцин Influvac Tetra та Vaxigrip Tetra, вони доступні в рамках таких видів фінансової допомоги:

    • для людей у віці 65+;
    • вагітним жінкам;
    • дітям від 6 місяців до 18 років;
    • з 50% фінансуванням для людей у віці 18-65 років;

Influvac Tetra і Vaxigrip Tetra — це «чотиривалентні» інактивовані препарати, що захищають від чотирьох різних штамів вірусу грипу. Щороку випускають оновлену версію вакцин, аби вони краще протидіяли захворюванню. Відмінність вакцин у віці пацієнтів для яких вона призначена. Influvac Tetra рекомендують дітям старше 3 років, а Vaxigrip Tetra можна дітям від 6 місяців життя.

Як власне вакцинуватися?

Щоб отримати 50% фінансової підтримки або повістю безкоштовну вакцину, потрібно взяти рецепт на щеплення від грипу у лікаря. Те саме стосується і тих, хто оплачує всю вартість вакцинації.  

Усі українці, які вимушено знаходяться в Польщі, і відносяться до однієї з вищезгаданих категорій, можуть отримати щеплення безкоштовно, або оплативши 50% її вартості. Перед щепленням потрібно:

Якщо ви маєте питання щодо вакцинації в Польщі, телефонуйте на безкоштовну цілодобову гарячу лінію NFZ: 800190590.

Особливості щеплення та протипоказання

Ви можете поєднати вакцину проти грипу з іншими щепленням, окрім вакцини проти туберкульозу. Потрібно, щоб різні вакцини були введені в різні ділянки тіла. Також деякі лікарі радять, щоб між вакциною проти COVID-19 та проти грипу, була різниця в місяць. 

Вакцинація проти грипу може мати такі побічні ефекти, як: відчуття втоми, слабкість, головний біль, м’язово-суглобні болі, лихоманку, кашель та хрипоту у голосі. Як правило, такі симптоми не сильно виражені й минають через 2-3 дні після щеплення. 

Щодо вакцинації проти грипу, деяким людям потрібно попередньо проконсультуватись з лікарем. До них відносяться:

    • люди, які нещодавно мали гостре інфекційне захворювання (тимчасово утриматись);
    • люди, яким нещодавно мали трансплантацію органів;
    • люди, які мають респіраторну недостатність, бронхіальну астму, хронічну обструктивну хворобу легень, серцево-судинну недостатність, ішемічну хворобу серця, ниркову недостатність, рецидивуючий нефротичний синдром, захворювання печінки, метаболічні захворювання печінки, метаболічні захворювання, цукровий діабет, неврологічні та нервові захворювання.